3.02.2008

Söndagsbaket

Idag har jag bakat och pysslat i köket hela dagen, tre sorters bröd: Bönbröd (tekakorna), Morotsbröd (Runda limpan) och Foccacia (Fyrkantiga) och två sorters marmelad blev det. Ikväll blir det sötpotatissoppa med grillad foccacia med lökmarmelad och avokado!



Lökmarmelad
Ingredienser:
2 rödlökar
25 g smör
1 dl honung
4 msk socker

4 msk rödvinsvinäger
salt och peppar

chilipeppar

Smält smör och socker. Skala och skiva löken. Fräs i smöret och koka ihop i 30 minuter. Tillsätt honung och rödvinsvinäger, koka ytterligare 20 min. Smaka av med salt, vitpeppar och chilipeppar. Låt svalna.

Morotsmarmelad
Ingredienser:
1/2 kg morötter
3 citroner
4 dl vatten
9 dl socker
1 tsk citronsyra

Skala och skölj morötterna väl. Riv dem på grövsta råkostjärnet. Riv skalet från 3 citroner. Lägg det rivna tillsammans i en rymlig kastrull. Häll på 4 dl vatten och låt koka nätt och jämnt mjukt.Tillsätt saften av citronerna, 9 dl socker och 1 tsk citronsyra. Koka marmeladen långsamt i ca 45 minuter under ständig tillsyn och omrörning så att den inte bränns vid.

Inga kommentarer: