2.06.2010

Oscars-film

Precious
USA, Drama, 2009
Regi: Lee Daniels
Medverkande: Gabourey Sidibe, Mariah Carey, Mo´Nique mfl
Storyplot: Överviktig, svart, ung tjej bosatt i Harlem blir utsparkad från skolan då hon väntar sitt andra barn tillsammans med sin egen far.
6 Oscarsnomineringar: Bästa Film, - Regi, - Kvinnliga Huvudroll, - Kvinnliga Biroll, - Manus efter förlaga, - Klippning.

Precis allt går emot huvudrollsinnehaverskan Precious och jag orkar till slut inte ta till mig mer av hennes tragiska livsöde. Det blir alldeles för mycket Oprah-snyft & black girlpower.. (hon har producerat filmen)! Det finns så många delar av filmen som borde greppat tag i mig, men det är egentligen först mot slutet jag verkligen berörs och då känns det lite försent. Rolig detalj att två biroller spelas av musiker - Mariah Carey som tant på socialen och Lenny Kravitz som undersköterska.

Den unga amatörskådespelerskan Gabourey Sidibe spelar den utsatta Precious. Oscarsnomineringen för hennes roll känns väntad. Kvinnliga skådespelerskor som spelar en ostereotyp kvinnoroll kan kallt räkna med en nominering. Sidibe passar i rollen, men utmärker sig inte mer än genom sin kroppshydda. Starkaste chansen till en Oscar har nog filmen i kategorierna Bästa Manus efter förlaga, och Bästa Kvinnliga biroll där Mo´Nique står för en stark rollprestation som Precious brutala och trasiga mamma.

Inga kommentarer: