11.10.2009

Tre dagar, tre filmer

Tre dagar i Skottland och lika många filmer. Edinburgh är en biotät stad minsann! Första kvällen blev det romantiska kostymdramat Bright Star på Filmhouse. Andra kvällen blev det komedin The men who stare at goats på Picturehouse. Tredje och sista kvällen blev det årets stora animerade film för vuxna: The Fantastic Mr Fox på biografkedjan Odeon. The Fantastic Mr Fox var bästa filmen och Filmhouse var trevligaste biografen. Det var som att korsa Zitas barhäng med Stures arkitektur!


Bright Star
Storbritannien/Australien, Kostymdrama
Regissör: Jane Campion
Med bland annat: Ben Whishaw (Parfymen)

Om: Brittiska poeten John Keats och ung överklasskvinna förälskar sig. Campions första storfilm sedan succén med Pianot 1993. Vackra miljöer och kostymer, goda skådespelarinsatser, men något segt.






The men who stare at goats
USA, Komedi
Regissör: Grant Heslov (regidebut)
Med bland annat: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges och Kevin Spacey

Om: Journalist gräver i en historia om ett amerikanskt förband som tränades i paranormala krafter under början av 80-talet. Baseras på en sjävlbiografi skriven av en amerikansk soldat. Tillbakablickarna är riktigt roliga, men scenerna från nutiden gör att filmen tappar tempo.






The Fantastic Mr Fox
USA, Animerat/Komedi
Regissör: Wes Anderson (Darjeeling Limited)
Röster av bland annat: George Clooney, Meryl Streep och Bill Murray.


Om: Baseras på Roald Dahls bok med samma namn om bönder som försöker göra sig av med en räv och hans familj som äter deras höns. Charmig historia, jättefin animering och den "Wes Andersiska" känslan funkar utmärkt även i animerat!



Inga kommentarer: